Luistertaal

Je spreekt één taal (Nederlands) en je gesprekspartner spreekt een andere taal (bijvoorbeeld Engels). De communicatie is mogelijk omdat beide gesprekspartners de taal van de andere voldoende begrijpen, maar niet voldoende spreken.

Luistertaal helpt bij het leren van de taal. Als jij Nederlands spreekt, hoort je gesprekspartner Nederlands. Het horen van een taal helpt om de taal te leren.

Wanneer?

Je kan je gesprek in luistertaal voeren wanneer je gesprekspartner niet voldoende Nederlands spreekt voor het gesprek. Jullie begrijpen wel elkaars taal voldoende. Hoe complexer het gesprek, hoe hoger het vereiste taalniveau.

Werk je voor een lokaal bestuur, overheidsinstelling of een organisatie of vzw met een taak van algemeen nut? Bekijk dan eerst of je luistertaal mag inzetten volgens de taalwetgeving. Luistertaal geldt als het gebruik van een andere taal, ook als jij zelf Nederlands spreekt. Je gesprekspartner spreekt immers een andere taal.

Hoe?

  • Jullie moeten elkaars taal voldoende begrijpen (zie boven). Maak een inschatting
      
  • Leg uit aan je gesprekspartner wat luistertaal is en hoe het werkt.

Je merkt dat het gesprek in het Nederlands niet goed lukt.  Je gesprekspartner kan zich niet voldoende uitdrukken in het Nederlands. Je gesprekspartner begrijpt je wel, en spreekt vlot Engels. Je legt uit wat luistertaal is en voert het gesprek via luistertaal. Het gesprek ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Jij: “Jij kan Engels spreken en ik zal Nederlands spreken. Je begrijpt goed Nederlands. Is dat ok?”
Je gesprekspartner: “Yes, that is ok!”
Jij: “Hoe kan ik je helpen?”
Je gesprekspartner: “I have some questions about this document.”
Jij: “Mag ik het document zien?”
Je gesprekspartner: “I don’t know how to fill out questions 10 and 11.”

Meer weten?

Bekijk ons filmpje over luistertaal.

Op de website luistertaal.nl lees je alles over luistertaal.

Afbeelding

DELEN